Részletes termékinformáció
A céklát szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották. Egészségvédő és regeneráló hatása a benne található sok A-, B- és C- vitaminnak, folátnak, kalciumnak, mangánnak, káliumnak, vasnak, betaninnak, malonsavnak, fitoszterolnak, szaponinnak, fehérjéknek és rostoknak köszönhető.
Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását.
- Lúgosít, kivalló antioxidáns, segíti a vörösvérsejtek képzését, méregteleníti a szervezetet, tisztítja a gyomrot és a bélcsatornát, regenerálja a nyálkahártyát, szabályozza az anyagcserét, a hagyományos indiai gyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.
- Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással van a szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya gyakran okoz szédülést, valamint szívritmuszavarokat. Kálium hiányában a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem tud elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk szívünk működését, szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén javasolt
- A cékla nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.
- Az állóképesség javítása ugyancsak a nitráttartalomnak köszönhető. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása.
- Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen.
Forrás: Gyártó 2023. augusztus
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.