A paradicsom ragyogó vörös színe a likopin nevű karotinoidnak köszönhető. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a paradicsom erősíti az immunrendszert és az idegrendszert, segít elkerülni a stressz káros következményeit, ideális táplálék lábadozás esetén. A likopin óvja és stabilizálja sejtjeink olajos-nedves védőmembránját, így szinte páncélzatot képez a szabad gyökökkel szemben. Tápanyag tartalom:
Kalória/ 100 g 236 kcal
Fehérje/ 100 g 3,5g
Zsír/ 100 g 16,6g
Szénhidrát/ 100 g 14g
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. Antioxidánsként hatást gyakorol a koleszterin-anyagcserére is. Mérsékelten csökkenti a koleszterinértéket, így segít az érelmeszesedés elkerülésében. A likopin legnagyobb mértékben a főtt paradicsomból hasznosul, ha némi zsiradékkal társul, mert a melegítéssel a sejtburok felszakad, és így nagyobb mennyiségű likopin szabadul fel. A zsír ugyanakkor elősegíti, hogy a lipofilén anyagokat a szervezet könnyebben fel tudja venni. 100 g paradicsom több mint 1/2 g ásványi anyagot tartalmaz, mindenekelőtt káliumot. Ez vízhajtó hatású, ennek révén vérnyomáscsökkentő. Épp ezért is alkalmas az egyébként is kalóriaszegény paradicsom fogyókúra céljára. Bár 94% vizet tartalmaz, mégis eléggé laktató.
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.