Összetétel: zöldbanánliszt, tápióka keményítő, hidegen sajtolt szezámmagliszt, mélyalmos tyúktojás
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta azért jött létre, hogy a paleolit táplálkozást folytatók is élvezhessék a tészta fogyasztás örömeit, illetve mindazok, akik glutén- és egyéb allergén- és/vagy béláteresztést, bélirritációt okozó anyagok fogyasztását kerülik. Mindezeken felül a Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta szénhidráttartalma alacsony (kb 40%-alkevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos tészták!), ráadásul magasabb fitátsav-tartalmánál fogva ennek a kevés szénhidrátnak is csak töredéke szívódik föl, ugyanis a fitátsavak csökkentik a keményítő cukorrá bontását. Az alacsony fölszívódó szénhidráttartalom miatt cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlható.
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta nem csak glutént nem tartalmaz, de prolaminokat, lektineket és szaponinokat sem. Ezek pedig mind-mind növelnék a béláteresztést, bélgyulladást. A szaponinok apró lyukakat fúrhatnak a bélfalon, a prolaminok ingerelhetik a bélfalat és így gyulladást okozhatnak, a lektinek pedig képesek megváltoztatni a bélfal szerkezetét, áteresztőbbé téve azt, így olyan anyagok juthatnak a véráramba, melyek autoimmun folyamatokat indukálhatnak. A kukorica, rizs, hajdina, quinoa, köles, búza, árpa, durum, zab, amarant, lencse, bab, csicseriborsó és minden gabona-féle és hüvelyes nagy mennyiségben tartalmaz ilyen prolaminokat, lektineket, sok esetben szaponinokat is. A glutén összetevői maguk is a lektinek és a prolaminok csoportjába tartoznak és hasonló hatással vannak a szervezetre. Sok glutén-mentes élelmiszer kukoricából, zabból és egyéb prolamin és lektin tartalmú alapanyagokból készül. A Paleolit zöldbanános száraztészta azonban ezektől is mentes és low-carb!
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztésztához felhasznált alapanyagokról:
Zöldbanánliszt:
Fő jellemzője a rezisztens keményítő (RS) tartalma, melynek a szervezetben való felszívódása,és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítő fajtától. A rezisztens keményítőket tartalmazó zöldbanánliszt számos kutatás középpontjában áll. A természeténél fogva is gluténmentes lisztféle, önálló felhasználhatóságán kívül is jól keverhető más maglisztekkel, gyökér- és gumós növények lisztjeivel. A gluténmentes lisztforrás a cöliákiás, glutén érzékeny, és különböző étel intoleranciákban szenvedők számára is fogyasztható. Jól beilleszthető lehet különböző diétákba, pl: cukorbeteg diéta, mediterrán diéta, vércsoport diéta, Atkins diéta, zóna diéta, tejcukor érzékeny diéta, vagy a paleolit diétába.
Allergén-mentes tápióka keményítő:
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztésztához felhasznált tápióka keményítő más keményítőkkel szemben még nyomokban sem tartalmaz semmilyen prolamint, lektint, szaponint (és persze glutént sem). Szénhidráttartalma és GI-je ugyan önmagában a tápióka keményítőnek (mint más keményítőknek is) magas, azonban a tésztához csak kis mennyiségben használjuk, megfelelően összedolgozva a szezámmagliszt fitátsav tartalmával, ami csökkenti a keményítő fölszívódását, így a kész száraztészta szénhidráttartalma, glikémiás indexe és telítettsége már alacsony lesz.
Mélyalmos friss tyúktojás:
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta kizárólag mélyalmos friss tojással készül, nem tojáslével, sem tojásporral. Minden tészta gyártásánál a „lisztek” tojással való keveréshez frissen kézileg törjük föl a tojást, nem előre feltört tojással dolgozunk, a gyártáshoz saját tyúkfarmról származik minden tojás. Hozzáadott vizet nem használunk a gyártás során. Minden Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta gyártásához felhasznált 1kg-nyi „lisztkeverékéhez” 15db M-es méretű tojást használunk fel, azaz mindegyik Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta közel 15 tojásos! Nem spórolunk!
Hidegen sajtolt szezámliszt:
Az őrölt magvakkal két probléma van. Az egyik, hogy magas, közel 50%-os olajtartalmuk miatt nem lehet őket liszt finomságúra őrölni, a másik pedig, hogy a magas olajtartalmuk nagy része omega-6 zsírsavakból áll, melyek elkerülése kulcsfontosságú a helyes omega-6/omega-3 arány eléréséhez. Emiatt a Paleolit zöldbanánlisztes száraztésztához felhasznált szezámmagból kíméletesen, vegyszermentesen, hidegsajtolással eltávolítjuk az olajtartalom jelentős részét. Az eredeti olajtartalom csupán 20%-a marad az így nyert szezámmaglisztben. Az így készült szezámmagliszt ásványanyag-, fehérje- és rosttartalma közel duplája a sima őrölt maghoz képest.
A Paleolit zöldbanánlisztes száraztészta íze és állaga pont olyan, mint a hagyományos búzalisztből készült tojásos száraztésztáknak, mégis „paleo”. Szénhidráttartalma kb 40%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáknak. A magas hidegen sajtolt szezámmag tartalmánál fogva, magas az ún. szezamin tartalma. A szezamin pedig képes fokozni a szervezet szöveteinek gamma-tokoferol szintjét, mely az E-vitamin család leghatásosabb tagja. Emellett csökkenti az omega-6 zsírsavak arakidonsavvá történő alakulását (ez az a zsírsav, melyből gyulladáskeltő hatású hormon-szerű anyagok keletkeznek és ami miatt a magas omega-6 fogyasztás olyan káros). Ezzel párhuzamban pedig növeli a dihommo-gamma-linolénsav keletkezését szervezetünkben, mely gyulladást csökkentő jó hatású hormon szerű vegyületek előanyaga. A szezamin ezen felül fokozza zsírégetést is.
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.