Feketelencse-fasírt hogymi módra
Az év elején elfogyasztott lencse a hagyomány szerint gazdagságot és szerencsét hoz, de nemcsak babonából, hanem az egészségünkért is érdemes beiktatni az étrendünkbe ezt a különleges hüvelyest. Egy finom lencsefasírt tökéletes lehet így január elején, főleg, ha azt a gasztronómia egyik kincséből, a fekete beluga lencséből készítjük el. Megmutatjuk, hogyan készítsd el gyorsan és egyszerűen hogymi.hu alapanyagokból.
Noha a beluga fehéret jelent, a beluga lencse fekete színű. Kinézetre nagyon hasonlít a beluga tokhal kaviárjára – innen a neve. Ez a lencsefajta apróbb szemű, mint a hagyományos barna vagy zöld lencse. Magas fehérje- és vastartalommal rendelkezik, így kitűnő növényi fehérjeforrás vegán étrend és diéta esetén is. Antioxidánsokban gazdag, mivel fekete színe a fitonutriensek jelenlétére utal. Mindemellett gazdag A- és B1-vitaminban, cinkben, káliumban és folsavban is – utóbbi miatt várandós nőknek is javasolt a fogyasztása. Színével és ízével remekül feldobja az egyszerű salátákat, halak mellé vagy vegán ételek alapjaként is tökéletes, pürésítve pedig gazdag, selymes textúrát ad.
Lencsefasírt hogymi módra organikus beluga lencséből
Hozzávalók (4 személyre):
2 csomag Biona organikus gőzben párolt beluga lencse
1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, reszelve
3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (vagy gluténmentes zsemlemorzsa)
1 evőkanál szezámmag
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál Biofood hidegen sajtolt olívaolaj
1 csipet só és frissen őrölt bors ízlés szerint
1 evőkanál organikus balzsamecet
Díszítéshez: lencse chips (pl. Grefusa lencsechips)
A lencsefasírt elkészítése
Az előpárolt beluga lencsét egy tálba öntjük, és villával durvára törjük. Ne pépesítsük, hogy textúrája megmaradjon.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre, majd tegyük bele a fokhagymát, köményt és pirospaprikát. Keverjük össze, majd vegyük le a tűzről.
A pirított hagymát és fűszereket keverjük a lencséhez. Adjunk hozzá zsemlemorzsát, szezámmagot, balzsamecetet, sót és borsot. Gyúrjuk össze, amíg formázható masszát kapunk.
Formázzunk kisebb fasírtgolyókat vagy lapos pogácsákat a masszából (egybe is süthetjük). Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A kész lencsefasírtokat önmagukban, zöldségkörettel, szószokkal, vagy morzsolt lencse chipsszel is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat és szerencsés újévet kívánunk!
Nézz körül a hogymi.hu webáruházban, és válogass a minőségi bio lencsetermékek között, hiszen lencsét fogyasztani nem csak az újév első napján lehet.