Egy csésze zöld tea télen és nyáron is üdítőleg hat a szervezetünkre. Nem véletlen, hogy a zöld tea a keleti bölcsek számára is csodaszerként volt használatos, s ma is nagy becsben tartjuk számos jó tulajdonsága miatt. Több száz évvel ezelőtt egy buddhista szerzetes ismerte fel először a zöld tea frissítő erejét.
A zöld tea pozitív hatásairól már a XII. században könyv jelent meg, és a mai kutatások jóvá is hagyták ezeket. Az 1500-as években került a zöld tea Európába, s az európai orvoslásban is kezdték alkalmazni a szervezetre kedvező hatása miatt. A zöld tea remek immunerősítő, polifenol tartalmának köszönhetően vírus- és baktériumölő tulajdonságú, ezért ellenállóbbá teszi a szervezetet. C-vitamin tartalma is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
A zöld tea rákmegelőző hatása már régen ismert, ami az antioxidáns tartalmának köszönhető. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket. A polifenolok pedig a daganatképződést illetve daganatfejlődést, valamint az áttétek kialakulására vannak jó hatással. A zöld tea kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, mivel elősegíti a koleszterinszint csökkenését. A polifenolok hatására javul a vérkeringés is, és kisebb lesz az esélye a vérrögök kialakulásának.
A zöld tea méregteleníti a szervezetet. Napi 2 liter tea elfogyasztása szinte kimossa a méreganyagokat, de a zöld tea méregtelenítő hatását fokozzák a benne található vitaminok: C-vitamin, B2, D és K vitamin, illetve a karotinoidok, és kis mennyiségben a magnézium és szelén. A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely az egészséges izomműködést támogatja. De a zöld tea káliumtartalma miatt a veseelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.
A fogszuvasodás ellen is véd a zöld tea. A benne lévő katechin jelentősen gátolja a szájban lévő baktériumok cukorátalakító tevékenységét. A zöld tea fluor tartalma pedig erősíti a fogakat. A zöld tea fogyasztása nem ajánlatos cukorral, mert akkor teljesen elvész a fogszuvasodást gátló hatása.
A zöld tea koffeint is tartalmaz. Míg a kávé koffeintartalma a gyomorban szívódik fel, így lökésszerűen hat a szervezetre, de hatása rövid ideig tart. A zöld tea koffeintartalma a belekből szívódik fel, így élénkítő hatása később jelentkezik, viszont tovább tart.
A zöld tea remek zsíroldó hatású. Naponta háromszor egy csésze zöld tea elfogyasztása az étkezések után, s havonta egy-két kilóval csökken az ember súlya. A zöld tea a gyomorba került zsíros ételek lebontásában játszik nagy szerepet, segíti az emésztést.
A zöld tea csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, és jót tesz a migrén ellen. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása segít az Alzheimer-kórral járó hanyatlás lassításában, megállításában.
Alkalmazási javaslat:
A zöld tea nagyon sokat veszít a hatóanyagaiból, ha forrásban lévő vízbe tesszük bele, így ajánlatos 60 és 80 fok közötti hőmérsékletű vízben áztatni. Áztatási ideje másfél perctől öt percig terjedhet, majd szépen lassan kortyolgassuk. A zöld tea jellemzője, hogy többször is ki szabad áztatni. Általában kétszer, de van olyan zöld tea, amit 4-5 alkalommal is fel lehet használni. Többszöri felhasználáskor növeljük az áztatási időt. A zöld tea rendkívül alkalmas a napi folyadékmennyiség bevitelére télen és nyáron egyaránt.
Gyógyteák elkészítésének főbb módjai:
gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általában egy evőkanál (kb. 2-3g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.
Forrázat:
Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Főzet:
Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.
Hideg vizes kivonat:
Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Tárolás: száraz, tiszta, hűvös helyen, fénytől védve, visszazárt vagy zárható csomagolásban.
Figyelmeztetés: Koffeint tartalmaz.
Összetevők: 100% zöld tea
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.