A lucernát elsősorban állati takarmányként ismerjük, ám pár napos csírája, amely tápanyagokban gazdag, emberi fogyasztásra is alkalmas.
Jelentőség, hatások:
A többi csíramaghoz hasonlóan a lucernacsíra is gazdag vitaminokban (K, C) és ásványi anyagokban, például folsavban és magnéziumban. Az energiatartalma nagyon alacsony.
A lucernamag csírájában kanavanin, egy potenciálisan mérgező és az immunrendszer működését gátló anyag található. Ez, a csíra fejlődése, zöldülése során nagy részben argininná, ártalmatlan aminosavvá alakul. A folyamat hátránya, hogy eközben a csírák kesernyés ízűvé válnak. Az általában fogyasztott, napi „egy salátányi” adagot szerencsére messze meghaladja a mérgezést és az autoimmun betegség tüneteit kiváltó mennyiség, így amennyiben nem fogyasztunk túl sokat belőle, nem kell tartanunk egészségkárosodástól.
Csíráztatás menete:
Áztassuk be a magokat éjszakára. Reggel öntsük le róluk a vizet, mossuk át a magokat és tegyük sötét helyre az edényt. A magokat naponta legalább kétszer (reggel, este) öblítsük le, utána ne álljanak a vízben. A kikelt csírák 3-4 nap után fogyaszthatók. A csírákat érdemes hűtve tárolni, különben megposhadnak.
Felhasználása:
A kikelt csíra magában, salátaként, szendvicsekben, zöld köretként, vagy nyers ital részeként leturmixolva fogyasztható.
Összetevők: lucernamag
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.