Származási hely: India
Összetevők: Kurkuma 100%
Kurkuma – csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az ízületi gyulladásokat, a sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.
Az angol „turmeric” név állítólag a latin terra merita, a föld érdeme kifejezésből ered. A hinduk igen tisztelik és a termékenységgel hozzák összefüggésbe a kurkumát.
TERMESZTÉSE
A kurkuma robosztus, élénk és mély sárga színű gyökértörzs, akkora és olyan alakú, mint a gyömbér és a forró trópusi éghajlatot kedveli. A világ elsőszámú országa India, ahol extrém mennyiségben termelik, fogyasztják és exportálják.
Az előző évi gyökértörzs darabjait ültetik el és abból fejlődik a majd 1 méter magas hosszúszárú növény. Mintegy 9 hónap alatt kiemelkedik a törzsrendszer a földből, jelezve, megérett. A törzset megfőzik, hámozzák, egy hétig szárítják és ezután osztályozzák. Szinte az egész termést őrölve, por alakban dobják piacra.
AROMA ÉS ZAMAT
A kurkumának borsos aromája van enyhe faízzel. Meleg, pézsmás zamatának kissé kesernyés az utóíze.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
Amikor egy recept sáfrányt ír elő, gyakran helyettesítjük kurkumával. Tévesen. Nem pótolja a sáfrányt, azonban mégis az indiai konyhában így használják. Olyan ételekbe teszik, ahol a színe a fontos és nem az íze, hogy sáfrányként tudják említeni, miközben a sáfrány ára jóval magasabb.
Talán a curryk elemeként értékes, itt az íze és az aromája is nagyon értékelt.
Csatnikban, savanyúságokban és számos indiai rizsételben használják, de Észak-Afrikában gyakran fűszerezik vele a bárányt és a főzeléket.
ORVOSI ÉS EGYÉB FELHASZNÁLÁSA
Aromája miatt enyhén emésztéssegítő, májbajok és gyomorbántalmak kezelésére használják főképp. Hallani arról, hogy cukros vízbe főzve meghűlés ellen hatásos. Egyén felhasználása színe élénksége miatt a festékként. Élelmiszeriparban ehető festékszínezőként játszik szerepet, pl. mustárok, likőrök, vajak színezésében.
TÁROLÁSA
Kis mennyiségben ajánlott vásárolni, légmentesen záródó üvegben tárolni fénytől védve. A kurkuma saját kezű elkészítésénél ajánlott a kesztyű használata, mert elszínezi a kezet.
A KURKUMA JÓTÉKONY HATÁSAI
- Gyulladáscsökkentés
- Fájdalomcsillapítás
- Antioxidáns hatás
- Harc a bőrért és az öregedése ellen
- Segítheti a sebgyógyulást
- Pozitívan hat az agy egészsége és a memóriára
- Immunerősítés
- Koleszterinszint optimalizálása
Tájékoztató:
Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oldalon található információk pontosak és naprakészek legyenek, azonban cégünk nem vállal felelősséget az esetleges elírásokból, pontatlanságokból vagy az időközben változó összetevőkből, allergén jelölésekből, és egyéb információkból eredő károkért. Az aktuális és pontos információk érdekében kérjük, hogy minden esetben olvasd el a termék csomagolásán található adatokat.
A weboldalon megjelenített információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Az 2001. évi CVIII. törvény, a 2013. évi CLV. törvény és a 2008. évi XLVII. törvény alapján nem minősülnek ajánlattételnek vagy szerződéses kötelezettségvállalásnak, így cégünk nem vállal felelősséget a weboldalon közölt információk pontosságáért és teljességéért.